اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی

رئیس اتاق تهران نسبت به افزایش و جهش قیمت ارز در سال آینده هشدار داد /// بودجه نیاز به جراحی اساسی دارد

بودجه شرکت‌های دولتی سال آینده 16 درصد رشد کرده است درحالی‌که در صحبت‌های مقام معظم رهبری، رئیس‌جمهور همیشه از کوچک شدن دولت و خروج دولت از تصدی‌گری صحبت می‌شود اما می‌بینیم که متأسفانه در بودجه این مهم رعایت نشده است

نهمین نشست اعضا هیات نمایندگان اتاق تهران با حضور اعضا برگزار شد. در این نشست، رئیس اتاق بازرگانی تهران با مرور رویدادها و وقایع اخیر به برگزاری پنجمین همایش مبارزه با فساد از سوی اتاق تهران اشاره کرد و گفت: روز هجدهم آذر ماه برای پنجمین بار همایش مبارزه با فساد را، گسترده‌تر از سال‌های قبل، در سالن همایش‌های صداوسیما برگزار کردیم که اثرگذاری خوبی داشت و باید از کمیسیون «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق تهران و تمامی عوامل اجرایی این همایش تقدیر و تشکر کنم.

مسعود خوانساری، در ادامه به مراسم بزرگداشت محسن خلیلی عراقی که از سوی اتاق ایران برگزار شد، اشاره کرد و گفت: آقای مهندس خلیلی به مدت ۴۰ سال عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و ایران و در زمان‌های مختلف عضو هیات رئیسه اتاق‌ها بوده‌اند. ایشان حق بزرگی به گردن خانوارهای ایرانی دارد زیرا اولین نفر در کشور بود بود، که نعمت گاز را به خانه ایرانیان آورد. گازی که در میادین نفتی می‌سوخت و دود می‌شد را به سیلندر منتقل و به خانه‌ها آورد و شرایط زندگی بهتری را برای خانواده‌ها رقم زد و آنها را از استفاده اجاق‌های نفتی و هیزمی خلاص کرد. از طرفی مهندس خلیلی را می‌توان به‌عنوان اسطوره مقاومت و اخلاق معرفی کرد. مهندس خلیلی در سن ۹۰ سالگی هنوز با امید فراوان و اخلاق متعالی مشغول به کار است. ما باید از مهندس خلیلی درس بگیریم و بیشتر از تجربه ایشان استفاده کنیم.

سخن گفتن به زبان فیلم و سینما

او در ادامه با اشاره به جشنواره بین‌المللی فیلم‌های مستند سینما حقیقت و حمایت اتاق تهران برای ایجاد بخش کارآفرینی در آن گفت: این جشنواره در روزهای ۱۸ تا ۲۵ آبان، برگزار شد. امسال برای اولین بار اتاق تهران حضور فعالی در این جشنواره داشت و در برگزاری آن مشارکت کرد. با حمایت اتاق تهران، بخش کارآفرینی به این جشنواره اضافه شد و تعداد ۸۹۰ فیلم مستند به دبیرخانه جشنواره ارسال‌شده بود که ۱۸۲ فیلم مربوط به بخش کارآفرینی بود. از بین این ۱۸۲ اثر ۱۴ فیلم در جشنواره پذیرفته‌شده بود که در نهایت از ۳ اثر به‌عنوان بهترین‌ها تقدیر شد.

خوانساری با اشاره به اینکه با حمایت اتاق بازرگانی تهران، ۱۰ فیلم مستند درباره مباحث اقتصادی، مشکلات محیط کسب‌وکار و کارآفرینی در حال ساخت است، گفت: سعی می‌کنیم سال آینده در جشنواره فیلم فجر هم مشارکت داشته باشیم چون بسیار مفید است. به نظر می‌رسد آنچه تاکنون از میکروفن‌ها گفته‌ایم کم‌اثر بوده است و شاید با فیلمسازی و گفت‌وگو با زبان سینما بتوانیم اثرگذاری بیشتری در اقتصاد داشته باشیم و صدایمان را رساتر و بلندتر به مسئولان و مردم برسانیم. من امیدوارم بتوانیم از این به بعد حضور فعال‌تری در این عرصه فرهنگی داشته باشیم.

آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های مسکونی در مناطق سیل‌زده

رئیس اتاق بازرگانی تهران هم‌چنین گزارشی از سفر خود به استان گلستان و انجام پروژه‌های مرتبط با مسئولیت اجتماعی اتاق تهران در مناطق سیل‌زده این استان هم اشاره کرد و گفت: دو هفته قبل عملیات ساختمانی پروژه‌های مسکونی در مناطق سیل‌زده استان گلستان آغاز شد؛ بعد از وقوع سیل، از اعضای اتاق برای کمک به هموطنان آسیب‌دیده در مناطق سیل‌زده دعوت کردیم و مقادیری کمک‌هاینقدی و غیرنقدی جمع شد. پس از آن آقای دکتر سلطانی و آقای دکتر ریاحی به منطقه رفتند تا نحوه درست کمک‌رسانی و منطقه مناسب را انتخاب کنند. پیدا کردن زمین مناسب و اخذ مجوزهای لازم برای شروع ساخت، کمی کار را به تأخیر انداخت اما خوشبختانه دو هفته قبل کلنگ اجرای عملیات احداث بر زمین زده شده و امیدواریم کار با سرهت خوبی پیش برود. عملیات ساخت پروژه‌های مسکونی در سه منطقه آق‌قلا، گمیشان و برنجوین در حال انجام است.

مسعود خوانساری گفت: هفته گذشته ساختمان در حال ساخت اتاق تهران در خیابان مطهری در در دهمین کنفرانس ملی سازه و فولاد کشور که از سوی انجمن سازه‌های فولادی ایران برگزار می‌شود به‌عنوان سازه برتر کشور از نظر رعایت اصول استاندارد، ایمنی، کیفیت و استفاده از فناوری‌های نوین؛ انتخاب‌ شد. پیمانکار این ساختمان شرکت کیسون است. برای این کار درخشان به آقای مهندس انصاری تبریک می‌گوییم و هم‌چنین از مشاوران و مجریان سازه اتاق تهران نیز قدردانی می‌کنیم.

رئیس اتاق بازرگانی تهران هم‌چنین پیشاپیش نزدیک شدن به سال نو میلادی را به هم‌وطنان مسیحی و روز حمل و نقل را نیز به فعالان این حوزه تبریک گفت.

۱۴ سال طول می‌کشد تا به وضع سال ۹۶ برسیم

رئیس اتاق تهران در بخش دیگری از صحبت‌هایش به تشریح وضعیت شاخص‌های اقتصادی کشور و لایحه بودجه پرداخت. او گفت: در سال ۹۷ رشد اقتصاد ما ۴.۸ درصد منفی بوده است. رشد اقتصادی بدون نفت امسال نیز منفی برآورد می‌شود. هم‌چنین برابر پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، رشد اقتصادی کشور در سال ۹۹ نیز بین ۸.۵ تا ۹.۵ درصد منفی خواهد بود و این به معنای تداوم رکود است. گزارش‌های اقتصادی رشد اقتصاد ایران در پنج سال آینده را در مجموع ۴ درصد پیش‌بینی‌ کرده‌اند. یعنی اگر به همین روال پیش برویم تنها ۳۰ درصد از عقب‌ماندگی اقتصاد نسبت به سال ۱۳۹۶ را جبران می‌کنیم. با این منوال حدود ۱۴ سال طول خواهد کشید که دوباره به وضعیت اقتصاد به سال ۹۶ بازگردد. این ‌یک اعلام‌خطر جدی برای سیاستگذاران کشور بوده و لازم است اقدامات جدی را برای خروج از این وضعیت به اجرا بگذارند. قاعدتاً با روش‌های کنونی و آزموده شده خروج از این وضعیت ممکن و میسر نیست.

رشد ۲۷ درصدی نقدینگی و افزایش بودجه شرکت‌های دولتی

مسعود خوانساری گفت: رقم نقدینگی در پایان شهریورماه ۲ هزار و ۱۲۶ هزار میلیارد تومان بوده است که نسبت به شهریور سال قبل ۲۷ درصد رشد داشته است. همچنین پایه پولی به ۲۸۶ هزار میلیارد تومان و ضریب فزاینده پولی معادل ۷.۱۵ درصد رسیده است که عمدتاً به دلیل انتقال بخشی از بدهی‌های بانک‌ها و مؤسسات اعتباری به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک مرکزی بوده است.

او با توجه به این شاخص‌های کلان به تشریح لایحه بودجه سال آینده پرداخت و ادامه داد: با شرایطی که از وضعیت مالی کشور اشاره کردم بودجه سال آینده یک هزار و ۹۸۸ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی ‌شده است که از این مقدار ۴۸۴ هزار میلیارد تومان بودجه عمومی دولت، و حدود سه برابر این رقم، بودجه شرکت‌های دولتی است. بودجه شرکت‌های دولتی برای سال آینده ۱۶ درصد رشد کرده است درحالی‌که تاکید مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور همواره بر کوچک شدن دولت و خروج دولت از تصدی‌گری بوده است اما متأسفانه این مساله مهم در بودجه رعایت نشده است. کارایی شرکت‌های دولتی را می‌توان از همین بودجه و با توجه به مالیاتی که در مقایسه با شرکت‌های خصوصی پرداخت می‌کنند، مشخص کرد.

مساله فروش اوراق و اموال مازاد دولت

رئیس اتاق تهران در ادامه بررسی بودجه سال آینده به اوراق مشارکت اشاره کرد و گفت: در لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۹ پیش‌بینی‌ شده است که دولت از طریق فروش اوراق ۸۰ هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد. می‌دانیم که عمدتاً خریدار این اوراق بانک‌ها خواهند بود. در این‌ بین دو اتفاق ممکن است رخ دهد؛ اگر بانک‌ها این اوراق را از محل منابع تسهیلات بخرند به طور طبیعی سال آینده منابع کمتری برای تسهیلات‌دهی به بنگاه‌های اقتصادی دارند؛ در حالی که اغلب بنگاه‌ها از نظر تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش دچار مشکل هستند و اگر قرار باشد که ۸۰ هزار میلیارد تومان هم برای خرید اوراق هزینه و بلوکه شود، بانک‌ها عملاً تسهیلات بسیار کمتری به بنگاه‌ها می‌دهند. رویه می‌تواند این باشد که برای خرید این اوراق از خط اعتباری بانک مرکزی استفاده شود که به دنبال آن افزایش پایه پولی را خواهیم داشت که کاری بسیار خطرناک است.

خوانساری به فروش دارایی‌های دولتی هم در بودجه اشاره کرد و گفت: در لایحه سال آینده به‌اندازه ۴۰ هزار میلیارد تومان فروش دارایی‌های دولت پیش‌بینی ‌شده است در شرایطی که عملکرد امسال دولت تاکنون به‌اندازه ۳.۷ هزار میلیارد تومان بوده و حالا چطور این عدد می‌خواهد یک‌باره ۱۰ برابر سال جاری بشود جای تأمل دارد.

او ادامه داد: همچنین در لایحه بودجه سال آینده برای اخذ مالیات هم یک رشد بزرگی را پیش‌بینی کرده‌اند و هم‌اکنون بیش از ۱۷۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی پیش‌بینی‌شده است؛ آن‌هم درحالی‌که طی دو سال گذشته شاهد رکود بوده‌ایم و می‌بینیم که حجم اقتصاد کشور هم ۱۴ درصد کوچک ‌شده است و با توجه به این شرایط افزایش سطح رقم مالیاتی یکی از مسائل مبهم در بودجه است.

تداوم تجربه تلخ ارز ۴۲۰۰ تومانی

رئیس اتاق تهران به تدوام اجرای سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی در بودجه سال ۱۳۹۹ اشاره کرد و گفت: من فکر می‌کنم همه ما تجربه تلخ ارز ۴۲۰۰ تومانی را در ابتدای سال ۹۷ و ادامه آن در سال ۹۸ را داشته‌ایم و ادامه آن در سال ۹۹ به‌جز رانت، فساد و هرج‌ومرج در اقتصاد کشور اثری نخواهد داشت. ما بارها گفته‌ایم اگر قرار است به اقشار آسیب‌پذیر کمکی بشود، بهترین راه پرداخت یارانه نقدی است. منافع ارز ۴۲۰۰ تومانی قطعاً به افراد نیازمند نخواهد رسید بلکه تنها افراد خاصی می‌توانند از این ارز استفاده کنند و تداوم این سیاست حتماً به صلاح کشور نیست.

مسعود خوانساری در جمع‌بندی صحبت‌های خود درباره بودجه گفت: اگر این بودجه اجرایی شود قطعاً ما در سال ۹۹ مجدد یک جهش ناگهانی ارز را تجربه خواهیم کرد و همان اتفاقی که در سال ۹۷ افتاد در سال ۹۹ هم رخ خواهد داد. نرخ تورم امسال به ۳۹ تا ۴۰ درصد خواهد رسید و با این تورم، نگه‌داشتن ارز در قیمت‌های کنونی ممکن نخواهد بود. انتظار ما از مجلس محترم این است که با دقت بیشتری به بودجه توجه کنند و به‌جای اینکه صرفاً بخواهند بودجه را تراز کنند؛ به راهکارهای اساسی اصلاح بودجه بپردازند؛ بودجه به یک جراحی اساسی نیازمند است.

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا
بستن