اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی

ضربه نهایی

آینده نگر

 گردشگری ایران، در میانه میدان رقابت با همسایگان و دیگر مقاصد گردشگران در جهان، به زانو افتاده بود که کرونا، ضربه نهایی را به آن وارد کرد. در سال گذشته، رخدادهایی مثل تشدید تحریم ها علیه ایران و افزایش تنش بین ایران و آمریکا، آمار گردشگران خارجی به ایران را کاهش داد و آمار تورهای ورودی از آمریکا به صفر رسید و ۶۰ درصد از تورهای اروپایی به ایران هم لغو شد. با این حال رونق سفر داخلی و برگزاری محدود تورهای خارجی، صنعت گردشگری را زنده نگه داشته بود. گردشگری در سال ۹۸ به سختی نفس می کشید اما سال ۹۹، سال به شماره افتادن نفس های گردشگری ایران بود. در این سال با همه گیری کرونا همه سفرهای داخلی تا مدت ها لغو و اعمال محدودیت های ناشی از این بحران، بسیاری از فعالان صنعت گردشگری را بیکار کرد. بیش از ۱۷ هزار راهنمای تورهای گردشگری در یک سال گذشته بیکار شدند. به گفته مسئولان صنفی از ۵ هزار دفتر خدمات مسافرتی در کشور ۲ هزار واحد صنفی آن در تهران متمرکز بودند که هم اکنون از ۲ هزار واحد صنفی در تهران حدود ۱۰ درصد همانند گذشته فعال هستند. کاهش فعالیت‌های گردشگری در حوزه حمل و نقل هوایی و زمینی سبب شده است که در دفاتری که ۵۰ نفر اشتغال به کار داشتن، تعداد نیروی انسانی خود را به ۵ نفر کاهش دهند و با ۱۰ درصد نیروی انسانی به کار خود ادامه دهند و در برخی از آژانس‌هایی که بیش از ۱۰۰ نفر در آن مشغول به کار بودند، تعداد نیروی انسانی خود را به حدود ۱۰ نفر کاهش داده‌اند. براساس آماری که مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در شهریور ماه ۹۹ اعلام کرد گردشگری ایران از کرونا تا مردادماه متحمل ۱۲ هزار میلیارد تومان خسارت شده است.  هم چنین مونسان اعلام کرده میزان زیان ناشی از کرونا در صنعت گردشگری تا مهرماه سال جاری بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان بوده است. در یک سال گذشته بیش از نیمی از آژانس های مسافرتی تعطیل شده اند. به گفته مونسان دولت در مجموع ۵۰ هزار میلیارد تومان بسته حمایتی برای بخش های مختلف آسیب دیده از کرونا تخصیص داده شده و در بودجه سال آینده نیز هفت هزار میلیارد تومان برای حمایت از مشاغل آسیب دیده از کرونا در بخش گردشگری در نظر گرفته شده است. با این حال مونسان می گوید: کرونا به شدت به بخش گردشگری زیان وارد کرده است و این حمایت ها دردی را  دوا نمی کند و فقط یک مسکن است.
پیش بینی ۱۴۰۰
تلاش جهان برای زندگی بخشیدن به گردشگری
 اثرگذاری کرونا بر گردشگری صرفا شامل حال ایران نیست. کرونا صنعت گردشگری در همه جای جهان را متاثر کرده است. بنابراین این نه تنها ایران بلکه جهان است که برای رسیدن راه حل های موثر برای غلبه بر کرونا و رونق گرفتن گردشگری تلاش می کند. نوروز ۱۴۰۰ نقش تعیین کننده ای در بهبود وضعیت صنعت گردشگری ایران ایفا می کند. مسئولان در میراث فرهنگی و گردشگری و فعالان در کسب وکارهای مرتبط با گردشگری امیدوارند با ارائه پروتکل های بهداشتی خاص سفر در دوره کرونا رونق به این صنعت بازگردد. هم چنین در سال آینده کاهش فشار تحریم ها وبهبود روابط سیاسی ایران در فضای بین المللی می تواند به رونق گردشگری و افزایش گردشگران ورودی به کشور کمک کند. با این حال اگر انواع تازه ای از ویروس کرونا در جهان همه گیر شود، صنعت گردشگری باید خود را برای روزهای سخت تر از روزهای سال ۹۹، آماده کند.
کامنت
علی عبدالملکی، رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران: سال ۹۸، سال سختی برای گردشگری ایران بود و سال ۹۹ سالی عجیب. پس از ماجرای ترور شهید سلیمانی و هواپیمایی اوکراینی، گردشگری ایران به شدت محدود شد و در سال ۹۹، همه گیری کرونا، به توقف بسیاری از فعالیت ها در این صنعت انجامید. در سال ۹۹، ۹۵ درصد از کسب وکارهای گردشگری تعطیل شدند. با همه گیری کرونا ۱۷ هزار راهنمای گردشگری ایرانی بیکار شدند و مشخص نیست همه گیری تا چه زمانی ادامه پیدا کند. به همین دلیل و برای بازگشت فرصت های صنعت گردشگری، به دنبال ترویج سفر ایمن با در نظر گرفتن همه پروتکل های بهداشتی هستیم. اکنون بسیاری از گردشگران خارجی سلامت درخواست روادید دادند اما دولت به آن ها روادید نمی دهد. این درحالی است که می توانیم با فراهم کردن امکان سفر ایمن گردشگران سلامت از ظرفیت راهنمایان گردشگری به عنوان سفیر سلامت استفاده کرده و علاوه بر درآمدزایی، اشتغال و رونق را به صنعت گردشگری بازگردانیم. هم چنین برای رونق گردشگری در داخل، باید همه الزامات اعلام شده توسط وزارت بهداشت را جدی گرفت که از جمله آن، انجام پروازها با ۶۰ درصد ظرفیت برای جلوگیری از همه گیری بیشتر ویروس کروناست. رعایت پروتکل های بهداشتی به بهترین شکل ممکن، کلید بازگرداندن رونق به صنعت گردشگری است. باوجود همه فشارها در دوسال گذشته، صنعت گردشگری از بهبود و ترمیم وضعیت خود ناامید نیست و چشم ها به ابداع روش ها و اجرای راه حل های موثر دوخته شده است. ما در صنعت گردشگری بخش عمده ای از نیروی کاری را از دست دادیم که حتی بیمه بیکاری نمی گیرد و به جایی برای دریافت تسهیلات و کمک های دوره کرونا وابسته نبوده است. برای برای این جمعیت پرشمار کاری کرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن