اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی

خیزش اقیانوس‌ها

اکونومیست

 در بزرگ‌ترین اسکله اروپا، چیزی ساخته شده که می‌تواند از شهر دفاع کند. این دیوار بزرگ که ۸۰درصد از آن زیر آب است برای مواقعی طراحی شده که دریا طوفانی می‌شود و سطح آب دریا بالا می‌آید. سال ۱۹۵۳ بود که اطراف دانمارک طوفانی شدید باعث شد سطح آب دریا بیش از اندازه بالا بیاید. در هلند هم اتفاقات مشابهی افتاده و باعث شده مردم در این کشور به فکر حفاظت از بخش‌هایی باشند که به آب نزدیک است. زمانی‌که در سال ۱۹۵۳ سطح آب دریا در هلند بالا آمد، ۲هزار نفر جان خود را به این خاطر از دست دادند و بسیاری از زمین‌های کشاورزی به کلی نابود شدند. در واقع ۹درصد از زمین‌های کشاورزی به کلی از بین رفتند. ۵۰سال بعد مردم موفق شدند سیستم‌های دفاعی برای شهر خود در حواشی دریا طراحی کنند. آن‌ها پروژه‌های زیرساختی تعریف کردند تا بتواند از شهرشان حفاظت کند. بسیاری از این زیرساخت‌ها زمانی کاربرد خواهد داشت که وضعیت اضطراری باشد. 
اما این وضعیت‌های اضطراری اکنون بیش از هر زمانی احتمال دارد که اتفاق بیفتد. دلیل اصلی آن هم تغییرات اقلیمی است. نقاط کمی در جهان، وضعیت هلند را دارند، یعنی کم پیش می‌آید جایی در برابر افزایش سطح آب دریا تا به این اندازه آسیب‌پذیر باشد. ۲۷درصد از این منطقه زیر سطح آب دریاست. اما بسیاری از دیگر نقاط دنیا هم وجود دارند که در معرض خطر جدی هستند. نکته مهم این است که هیچ‌یک از مناطقی که در خطر افزایش سطح آب دریا هستند هنوز موفق نشده‌اند خودشان را ضدآب کنند. آب به راحتی می‌تواند زندگی‌ها را در آن مناطق برای همیشه نابود کند. گونه‌های مختلف گیاهی و حیوانی هم با این افزایش سطح آب، از بین خواهند رفت، امری که دیگر قابل جبران نخواهد بود. در نتیجه باید فرهنگی در میان مردم شکل بگیرد که بتوانند از خودشان در برابر این مسائل دفاع کنند و در واقع باید خودشان را محکم‌تر کنند. دنیا نمی‌تواند چنین ضربه‌های سهمگینی را طاقت بیاورد. 
*میلی‌متر میلی‌متر به زیر آب
۱۴۰کشور در دنیا وجود دارند که شهرهای ساحلی در آن‌ها قرار دارد. نکته مهم این است که اکثر این شهرها، جزو شهرهای بزرگ و مهمی به شمار می‌آیند که جمعیت زیادی در آن‌ها قرار دارد. حدود ۱میلیارد نفر در شرایطی زندگی می‌کنند که خانه و کاشانه‌شان تنها ۱۰متر بالاتر از سطح آب دریاست. در نتیجه آب به زودی زندگی آن‌ها را خواهد گرفت. نگاهی به میانگین سطح آب دریا هم به خوبی نشان می‌دهد که شرایط وخیم است. شاید افزایش سطح دریا به نظر برخی افراد به صورت میلی‌متری و در نتیجه خیلی کم باشد اما باید در نظر داشت که در درازمدت این افزایش سطح آب شتاب می‌گیرد و زندگی همه را نابود خواهد کرد. همه دانشمندان در این زمینه اجماع نظر دارند که گرمایش جهانی باعث شده افزایش سطح آب دریا شتاب بیشتری بگیرد. به همین خاطر است که دولت‌ها هم باید وارد ماجرا شوند. 
در واقع انتظار می‌رود که سطح آب دریا نسبت به گذشته با سرعت دو برابری افزایش پیدا کند. افزایش سطح آب می‌تواند روی همه زندگی‌ها تاثیر منفی بگذارد. سیل از عواقب اصلی افزایش سطح آب دریاست که عواقب اقتصادی زیادی خواهد داشت. بررسی‌ها نشان می‌دهد بسیاری از شهرهای ساحلی در امریکای امروز در معرض خطر افزایش سطح آب دریا هستند. یکی از مهم‌ترین خطرات افزایش سطح آب دریا این است که زندگی کشاورزان را تهدید می‌کند. در واقع آن‌ها هستند که زمین‌های کشاورزی خود را از دست می‌دهند. اما وقتی زمین‌های کشاورزی نابود شوند دسترسی همه انسان‌ها به مواد غذایی کاهش پیدا می‌کند و حاصل آن نابودی انسان‌ها خواهد بود. به هر حال اکنون انسان‌ها باید درباره تغییرات اقلیمی و افزایش سطح آب دریا صحبت کنند و به فکر چاره‌ای برای آن باشند. 
*آینده نگر/ ترجمه نسیم بنایی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن