اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی

اثر محدود شیوع ویروس کرونا بر بازار نفت

رضا پدیدار

اثر شیوع ویروس کرونا بر بازار نفت و انرژی محسوس بود با این حال، این رخداد اثر بحران زا بر بازار نفت ندارد چراکه میزان اثرگذاری آن بر مصرف فرآورده های هیدروکربنی، ۱.۳ درصد است. نکته حائز اهمیت در تحلیل آینده بازار نفت، میزان تولید و مصرف نفت خام در جهان است. براساس آخرین آمارها که مراکز معتبر بین المللی اعلام کرده اند، تولید نفت خام در سال ۲۰۲۰ به طور میانگین ۱۰۲.۳ میلیون بشکه در روز و میزان مصرف ۱۰۲.۱ میلیون بشکه در روز است و یعنی تنها ۰.۲ میلیون بشکه تفاوت بین میزان تولید و مصرف نفت خام در جهان وجود دارد. این نشان می دهد که در سال جاری میلادی، روند تولید و مصرف نفت خام با ثبات است و حوادث سیاسی و رخدادهایی مثل شیوع ویروس کرونا اثر مقطعی بر بازار خواهد داشت. برای مثال در مورد شیوع ویروس کرونا، کاهش پروازها میزان مصرف سوخت هواپیما را افزایش داد اما سهم میزان سوخت هواپیما از کل مصرف فرآورده های هیدروکربنی ۲ درصد است و کاهش میزان مصرف در این بخش اقتصاد نفت را دچار بحران نمی کند.
اقتصاد نفت با شیب ملایم سال جاری میلادی را طی خواهد کرد. براساس آخرین مطالعات قیمت نفت سبک آمریکا در دامنه کف ۵۲ دلار و سقف ۵۷ دلار است و دامنه نوسان آن تنها پنج دلار و میانگین آن هم ۵۵ دلار در سال ۲۰۲۰ خواهد بود. نفت برنت دریای شمال در دامنه ۵۸ تا ۶۲ دلار قیمت گذاری شده که میانگین آن ۶۰ دلار است. براساس این پیش بینی ها کشورهای تولیدکننده نفت در جهان در عمل می توانند به درآمد مورد انتظار از فروش نفت در اقتصاد خود برسند.
به نظر من آینده نفت از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰، تداوم رشد مصرف است هرچند که سرعت رشد مصرف به دلیل افزایش مصرف انرژی های نو کند شده و شیب آن کم است. به نظر می رسد در پنج سال آینده میزان مصرف نفت به سقف ۱۲۰ تا ۱۲۵ میلیون بشکه در روز برسد.

برچسب ها

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن