اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی

پیشرفت کاری

اکونومیست

 یکی از شرکت‌های معروف در اروپا به دنبال کارگر است. رئیس یکی دیگر از شرکت‌ها به دنبال استخدام ۲۰۰نفر نیرو در حوزه تولید فلزات است و باید برای این‌که سفارش‌هایش را تا پایان سال به انجام برساند حتما این تعداد نیرو را به کار بگیرد. اما در پرتغال به نظر می‌رسد که جذب نیروی کار به این راحتی نیست. حتی کارگرهای نیمه‌ماهر یا فاقد مهارت هم به این راحتی پیدا نمی‌شوند. به همین خاطر است که شرکت‌ها برای جذب نیروهای کار باید به شیوه‌های خلاقانه‌تری روی بیاورند. شرکت‌ها حتی گاهی مجبور می‌شوند برای جذب نیروی کار، روابط خود را با مدارس محلی تقویت کنند تا از این طریق بتوانند نیروی کار در قالب کارآموز جذب کنند. 
اما یک دهه پیش شرایط به این شکل نبود. در آن زمان تازه بحران بزرگ اقتصادی رخ داده‌بود و مشکلاتی را برای افراد ایجاد کرده‌بود. این مشکلات در زمینه اشتغال هم بود. بسیاری از شرکت‌ها در آن زمان در حال تعطیلی بودند. وقتی کارخانه‌ها تعطیل می‌شوند نیروهای کار هم قاعدتا بیکار می‌شوند. اما بعد از گذشت یک دهه به نظر می‌رسد که شرایط از این‌رو به آن‌رو شده‌است. 
در آن زمان که اروپای غربی در بحران غرق شده‌بود، بیکاری به شکلی باورنکردنی افزایش می‌یافت. نرخ بیکاری در اسپانیا و یونان از مرز ۲۵درصد عبور کرد. نرخ جوانان بیکار هم به مرز ۶۰درصد رسید. جمعیت کوچک‌تر می‌شد و بسیاری از افراد به فکر رفتن به خارج از کشور بودند.
روند معکوس می‌شود
اما این روند از سال ۲۰۱۵ به بعد معکوس شده‌است. از آن سال تاکنون، اقتصاد روند بهبود خود را از سر گرفته‌است. حدود ۸میلیون شغل در حوزه یورو ایجاد شده؛ یعنی در ازای هر ۲۰نفر فرد بزرگسال در سن کار، دست‌کم یک نفر مشغول به کار است. نرخ بیکاری به رقم پیش از بحران بزرگ اقتصادی بازگشته‌است. حتی تعداد کارگران در دسترس هم افزایش یافته‌است. افراد مسن‌تر، مدت‌زمان بیشتری را کار می‌کنند. تقریبا دوسوم از افرادی که بین ۵۵ تا ۶۴سال دارند در حوزه یورو جزو بازار کار هستند، اما در سال ۲۰۰۷ نصف این تعداد بودند. مهاجرت خالص هم در اروپای غربی مثبت شده‌است. 
بهبود بازار کار را در اروپای غربی می‌توان به وضوح مشاهده کرد. البته در برخی از کشورها هنوز راه درازی در پیش است. نرخ بیکاری در یونان، ایتالیا و اسپانیا هنوز بالای سطوح پیش از بحران بزرگ اقتصادی است. هنوز هم ۳۰ تا ۴۰درصد از جوانان بیکار هستند. توضیح این ماجرا قدری پیچیده است اما این اتفاق در اقتصاد زیاد رخ می‌دهد. یونان و ایتالیا که وضعیتی ویژه دارند و در نتیجه این شرایط برای اقتصاد این کشورها کاملا طبیعی به نظر می‌رسد. 
در اسپانیا بهبود اقتصادی کاملاً چشمگیر بوده اما باز هم ۱میلیون نفر نسبت به سال ۲۰۰۸ که هنوز بحران اقتصادی رخ نداده‌بود، کمتر مشغول به کار هستند. البته این مقایسه‌ها با سال‌های پیش از بروز بحران می‌تواند قدری ما را به اشتباه بیندازد. اما به هر حال می‌توان آن‌ها را مورد بررسی قرار داد تا به نتایج دقیقی در زمینه اشتغال در این منطقه دست یافت. 
حدود ۴۰درصد از افراد بیکار در اسپانیا، بیش از یک سال است که شغلی ندارند. آن‌ها به برنامه‌های بهتری برای اشتغال خود نیاز دارند. خدمات اشتغال در این کشور توسط مقامات منطقه‌ای اداره می‌شود. آن‌ها باید بتوانند یک نظام مرکزی در این زمینه ایجاد کنند. به هر حال در شرایطی که اقتصاد جهانی در حال کند شدن است، به نظر می‌رسد کشورهای اروپای غربی وضعیت بهتری دارند.‌ آن‌ها تاکنون در زمینه اشتغال وضعیت خوبی داشته‌اند، اما مشخص نیست که بحران اقتصادی دامن آن‌ها را در آینده نگیرد. واقعیت این است که این کشورها هم راه درازی برای آینده‌ای بهتر در پیش دارند. 
*ترجمه: نسیم بنایی/ آینده نگر 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن