اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی

تیم جدید

ترجمه: نسیم بنایی، آینده نگر/ اکونومیست

گرچه تقریبا آنتونی بلینکن گزینه اصلی هدایت وزارتخانه امور خارجه آمریکاست اما دیگر گزینه‌ها را هم هنوز می‌توان بررسی کرد و جدای از آن کارنامه و جهت‌گیری بلینکن را هم بهتر شناخت. هفت سال پیش سوزان رایس، مشاور امنیت ملی وقت دولت اوباما، عنوان کرد که آمریکا به دنبال «الگویی جدید برای روابط قدرت‌های بزرگ دنیا» با چین است. این حرف‌های او مشابه عبارتی بودند که شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین، استفاده کرده‌بود تا از طریق آن روابط مطلوبش با آمریکا را توصیف کند: «نوعی جدید از روابط ابرقدرت‌ها». کمتر از یک سال بعد هم رایس و هم اوباما دیگر از این عبارت استفاده نکردند زیرا متوجه شدند که شی خیلی قصد کنار آمدن با آن‌ها را ندارد. در حال حاضر خانم رایس و معاون آن زمانش یعنی آنتونی بلینکن، از چهره‌های اصلی برای به دست گرفتن وزارت امور خارجه دولت جو بایدن هستند. برخی از مورد اطمینان‌ترین مشاوران اوباما در مورد چین، به دنبال این هستند که از این فرصت ثانویه هم بهره ببرند. این بار آن‌ها توهمی درباره رهبر چین ندارند
بایدن استفاده بسیار زیادی از تیم کارمندان اوباما برای مسائل مربوط به چین خواهد کرد. عمده این افراد به احتمال زیاد از یک مکتب سنتی از سیاست خارجی می‌آیند که حاکی از تکیه به متحدان، داشتن معاهدات و نهادهای چندجانبه است. این گروه از افراد اساسا تفاوت‌هایی عمده با تیم چین ترامپ دارند.
نگرانی‌هایی درمورد حفظ کنترل سنا توسط جمهوری‌خواه‌ها ممکن است شانس رایس را پایین بیاورد زیرا آن‌ها به هیچ وجه از او دل خوشی ندارند. بسیاری از آن‌ها او را مقصر اصلی چیزی می‌دانند که از نظر آن‌ها شکست سیاست اوباما مقابل چین بود. آن دسته از جمهوری‌خواهان که مقابل چین گارد اصلی را دارند، ترجیح می‌دهند وزارت خارجه به بلینکن برسد که او هم مدت زیادی همکار و دستیار بایدن بوده‌است. یک کاندیدای دیگر که کمتر از رایس جنجال‏برانگیز است، کریستوفر کونس نام دارد، سناتور دموکرات میانه‌رویی که مانند بایدن از ایالت دلویر می‌آید.
‌مشاوران بایدن می‌گویند که دیدگاه همه این سه نفر که گزینه‌هایی بالقوه برای وزارت امور خارجه آمریکا به حساب می‌آیند، طی دو سال اخیر نسبت به چین سخت‌تر شده‌است و این مسئله راجع به دیگر اعضای سازوکار امور خارجه واشنگتن هم صادق است. سال گذشته رایس موضعی بسیار سفت و سخت درباره هواوی گرفت و از کانادا خواست که این غول ارتباطی را از شبکه ۵جی خود بیرون نگه دارد. بلینکن گفته‌است که بعضی فرضیات درباره ارتباط گرفتن با چین تا این‌جا اشتباه از آب درآمده‌اند. با این‌حال او گفته است به عنوان فردی که به توافق‌های بین‌المللی مانند کنترل اسلحه یا معاهدات اقلیمی باور دارد، قطعا جا برای همکاری وجود خواهد داشت.
 گزینه‌های دیگر
اگر بلینکن به وزارت خارجه نرسد، احتمالا سمت مشاور امنیت ملی را به او بسپارند. این پست کاخ سفیدی بسیار مناسب اوست زیرا او سال‌هاست که با بایدن همکاری می‌کند. این امکان هم وجود دارد اگر رایس به وزارت نرسد، پست مشاور امنیت ملی را به او بسپتارند زیرا این پست نیازمند تایید سنا نیست. هنوز روشن نیست که آیا او سمت قدیمی خود را قبول خواهد کرد یا خیر.
تیم قدیمی اوباما از گرفتن پست‌های ارشد دیگر اطمینان دارند. میشل فلورنی، معاون وزیر دفاع در دوره اوباما به احتمال زیاد رهبری پنتاگون را به دست بگیرد. او در ابتدای تابستان در مقاله‌ای عنوان کرده‌بود که آمریکا باید در آسیای شرقی مانورهای نظامی بیشتری داشته باشد تا به متحدانش در آن منطقه حمایت خود را نشان دهد. الی راتنر یکی از محبوب‌ترین افرادی که دموکرات است و موضعی سفت و سخت ضد چین دارد ممکن است در پنتاگون کنار خانم فلورنی قرار بگیرد.
تا این‌جای کار که روشن شده جنت یلن، رئیس فدرال رزرو در دولت اوباما که پیش از آن‌ هم نایب رئیس این نهاد بود، وزارت خزانه‌داری را رهبری خواهد کرد و این خبر تا همین‌ حالا با واکنش‌های مثبت فراوانی روبه‌رو شده‌است. وزارت‌خانه دیگری که در رابطه با چین بسیار مهم است، وزارت تجارت آمریکاست که صادرات و واردات را کنترل کرده و لیست سیاه کمپانی‌هایی که نباید با آن‌ها مبادله کرد را در اختیار دارد. برخی رهبران صنعت فناوری که چشم به بازار چین دوخته‌اند، کسی را در این وزارتخانه می‌خواهند که اندکی کارها را ساده‌تر کند. مگ ویتمن، مدیر عامل سابق شرکت اچ‌پی، که یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های فناوری جهان است و کارهای زیادی در چین انجام می‌دهد یکی از چند نفری است که برای این کار در نظر گرفته شده‌اند. چنین انتخاب‌های باعث خشنودی غول‌هایی می‌شود که در سیلیکون‌ولی فعالیت می‌کنند. کوین وولف، که در دوران اوباما بر کنترل‌های صادراتی نظارت می‌کرد هم گزینه مطرح شده‌ای است که رابطه‌ای نسبتا خوب با شرکت‌های فناوری دارد و احتمالا دست‏کم ریاست اداره صنعت و امنیت را در وزارتخانه تجارت آمریکا بر عهده بگیرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن