اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی

اینترنت بهره وری اقتصادها را افزایش می دهد

 سرعت توسعه فناوری اطلاعات در سال‌های اخیر در جهان حیرت‌برانگیز است. از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ میلادی، تعداد خطوط تلفن همراه به ازای هر ۱۰۰ نفر در کل کشورهای جهان ۱۸۷ درصد بیشتر شده است. این شاخص در کشورهای توسعه‌یافته ۱۰۷ درصد و در کشورهای درحال‌توسعه ۲۵۵ درصد بوده است. هم‌چنین در این سال‌ها، تعداد کاربران اینترنت به ازای هر ۱۰۰ نفر، در کل کشورهای جهان ۱۵۳ درصد افزایش یافته است و این شاخص در کشورهای توسعه‌یافته ۱۰۲ درصد و در کشورهای درحال‌توسعه ۲۳۵ درصد بوده است. از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۰ میلادی، تعداد خانوارهایی که در کل کشورهای جهان به اینترنت دسترسی یافتند، ۷۵ درصد بیشتر شده است. در کشورهای درحال‌توسعه این رقم به ۱۲۳ درصد رسیده و در کشورهای توسعه‌یافته ۶۲ درصد بوده است. همه این اعداد گویای رشد عجیب فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان است. جهانی که آینده خود را از در استفاده بهینه از منابع طبیعی و انسانی، بهره‌وری و رشد در این فناوری می‌بیند.
سازمان ملل متحد اعلام کرده اینترنت باعث بهبود بهره‌وری بازارها شده و فرصت‌های اقتصادی ایجاد می‌کند.
وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران در یادداشتی که دور روز گذشته منتشرشده از اثربخشی توسعه اینترنت در رشد اقتصادی نوشته است. به نوشته جهرمی«مطالعات بانک جهانی نشان می‌دهد که توسعه پهن باند یکی از عوامل تأثیرگذار بر رشد اقتصادی است. مطالعات انجام‌شده روی کشورهای OECD نشان می‌دهد رشد ۱۰ درصد در نرخ نفوذ اینترنت می‌تواند رشد اقتصادی نیروی کار را ۰.۰۳۵ درصد افزایش دهد. این در حالی است که رشد ۱۰ درصد پهن باند در این کشورها توانسته است بین ۰.۹ تا ۱.۵درصد درآمد سرانه را افزایش دهد. بررسی اقتصادی کشورهای با درآمد بالا در سال ۲۰۰۹ نشان داد به ازای هر ۱۰درصد رشد در پهن‌باند، ۱.۱۲ درصد رشد در تولید ناخالص داخلی کشورها مشاهده شده است؛ درحالی‌که همین امر در کشورهای با درآمد متوسط و پایین تا حد ۱.۳۸ درصد رشد در GDP را نیز نشان می‌دهد. مطالعات اخیر (۲۰۱۷) در امریکای لاتین نشان می‌دهد به ازای افزایش هر ۱۰ درصد نرخ نفوذ پهن‌باند، رشد اقتصادی (تولید ناخالص داخلی) بین ۱.۲ تا ۱.۹درصد افزایش یافته است».
رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات، بسترهای تبادل سریع اطلاعات، کاهش هزینه‌های مبادله، افزایش بهره‌وری و کارآیی و ارتقا سطح زندگی و رفاه را فراهم کرده است. بنابراین فناوری اطلاعات به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر همه مقولات ازجمله مصرف انرژی اثرگذار است. ازآنجایی‌که تأمین انرژی از مهم‌ترین چالش‌های اقتصادهاست، فناوری اطلاعات و ارتباطات برای مصرف بهینه و کاهش مصرف انرژی به خدمت گرفته شده است.
پژوهشگران در یک بررسی دریافتند افزایش کاربران اینترنت و مشترکان تلفن همراه به کاهش مصرف انرژی از نوع تجدید پذیر و تجدید ناپذیر می‌شود. یافته‌های آنان نشان می‌دهد توسعه دولت الکترونیک، افزاش دورکاری و کاهش ترافیک زمینه کاهش مصرف انواع انرژی در بلندمدت را فراهم می‌کند. در مقابل و در کوتاه‌مدت، با افزایش مشترکان تلفن همراه و تلفن ثابت مصرف انرژی تجدید پذیر افزایش پیدا می‌کند به این دلیل که توسعه زیرساخت‌های فناوری اطلاعات مستلزم افزایش مصرف انرژی است. با توجه به این یافته‌ها کشورهایی که به دنبال حفظ محیط‌زیست، جلوگیری از اتلاف منابع مالی و رشد اقتصادی‌اند، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در اولویت قرار داده‌اند.
برای مطالعه بیشتر مقاله «تأثیر گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر مصرف انرژی‌های تجدید پذیر در بخش‌های اقتصادی ایران(صنعت، خدمات و  کشاورزی) را بخوانید.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن